Bakgrund

Om varför vi valt att leva vårat liv på Kunoön och lite om hur vi gick till väga.

Det började egentligen för väldigt länge sedan men riktigt konkret kan man nog säga att det var sommaren 1978 som vi började drömma gemensamma drömmar. Vi tillbringade då en vecka tillsammans som nyförälskade i stugan på Kunoön som då ägdes av Karins föräldrar Gunnar och Inga. Det var de som såg ut platsen och lyckades bygga en stuga trots att de hade det väldigt knapert med start i början av 60-talet.

Under vår vecka började vi fantisera om att övervintra på ön och få uppleva förfallstiderna när isen varken bär eller brister. Karin hade under sin uppväxt hört Gunnar drömma om just detta och jag hade tillsammans med hennes lillebror Jan varit en del på ön och redan blivit väldigt fäst vid platsen. Det var förresten Jan som också kallas Lille som jag delade lägenhet med efter att vi båda flyttat hemifrån samtidigt. Och det var i hans fotoalbum som jag såg Karin för första gången, men det är en annan historia.

Sen kom livet med jobb och barn och det bara rullade på. Både uppför och nerför som det ju är för de flesta. Men drömmen fanns kvar trots att det skulle dröja väldigt länge innan den kunde förverkligas 2008. 2006 när barnen flyttade hemifrån insåg vi att det då fanns förutsättningar för att kunna förverkliga drömmen. Vi frågade barnen om de tyckte det var okey att vi flyttade tillfälligt och därifrån fick vi det bästa stöd man kan önska. De har ju under hela sin uppväxt då och då hört om vår dröm och de är ju nästan själva uppväxta i stugan så de förstod.

Då började en intensiv period under nästan två år med många projekt för att göra stugan lite mera vinterbonad. Som bäst är stugan isolerad med 10 cm och som sämst mycket mindre. Vi bytte en del fönster, rev upp två väggar, glasade in verandan, byggde toalett, höjde och isolerade taket, renoverade skorsten, planerade och gjorde en massa andra småsaker. Som tur är så har vi trots knapp ekonomi alltid sparat de pengar vi inte behövt för viktiga inköp och det är just den egenskapen som gjorde det möjligt att 2008 ta tjänstledigt ett helt år på egen bekostnad.

Det visade sig vara det bästa vi gjort i hela vårat liv. Givetivis räknar jag inte in barnen i den beskrivningen för större under än att få barn det finns inte. När vi 2009 kom tillbaka till det normala livet var saknaden stor efter att få äga sin tid. Så då inledde vi ett nytt sparande bara för att få göra om året på ön. Vi lade upp en femårsplan av sparande men det tog inte många månader innan vi utvecklade planen. Den största kostnaden var huset i Gäddvik och utan det skulle pengarna räcka i två år.

Då började jag räkna ordentligt på de olika alternativ som fanns. Till slut kom vi tillsammans fram till att det fanns en möjlighet att kunna flytta ut permanent om vi bara minskade tillräckligt på utgifterna och det var inte svårt. Mest därför att vi sällan har behov av att köpa något som vi inte behöver. Så då bestämde vi oss för att sälja huset i Gäddvik och flytta ut permanent till Kunoön.

Det blev inledningen på en ny lång period av planerande och byggande. Vi ville förbättra standarden en del när vi skulle bo där permanent. Det viktigaste var att öka tillgången till el, sätta upp en bättre fungerande jordkällare och att anpassa ytorna optimalt för att få plats med allt som vi tycker oss vilja ha kvar när det gäller prylar. Sen behövde ett par väggar brädslås, ett par fönster bytas och en del läckage tätas.

Vid utflyttningsdagen den 2 sep 2012 var två solvärmepaneler installerade på storstugan men av den övriga elutrustningen var ingenting draget eller installerat. Det handlar om två nya solpaneler för att utöka elproduktionen som den gamla solpanelen och vindsnurran står för. En ny batteribank på 1200Ah. En omformare till 230V och 2000W och en solvärmepanel till gästhuset, eller lillstugan som vi säger. Den kommer i huvudsak att användas som ateljé till Karins hantverk men även fortsättningsvis också som gästhus.

Jordkällaren var inhandlad, utfraktad med skoter och nedgrävd. Kvar var ”bara” att isolera, torvtäcka och dra in el till lyse och frostvakt. Den gamla jordkällaren var alldeles för fuktig och kall. Där fick vi elda med gravljus under den kallaste tiden och det räknar vi med att slippa tack vare frostvakten.

När det gäller fönsterna så får nog de bytena vänta till våren men innan vintern måste ett par väggar brädslås, en del underspikning göras och en del springor tätas. Allt för att det inte ska driva in så mycket snö och skada det som finns i förrådsutrymmena.

Förvaringsutrymmena hade vi lyckats göra klara innan flytten tack och lov. Så kaoset att flytta från 180 kvm till 43 kvm gick någorlunda bra. Men nog är det fråga om ”compact living” alltid. Det kommer i och för sig säkert att ta ett par år innan allt är genomgånget och gallrat ytterligare en gång. För trots att vi har sålt, gett bort och slängt en hel del så finns det säkert mycket än som är onödigt men det är en process som måste få ta lite tid. Det handlar om att rensa i röran och inte låta så mycket prylar stjäla en massa energi.

/ Åke

2 tankar på “Bakgrund

  1. Hej!
    Jättefin blogg, fantastiska bilder!
    Det var jag som var ut till er idag med hydrokopter. Karin berättar säkert mer.
    Min mail är sonnysunnero@hotmail.se .
    Vi får höras, jag o min sambon Hjördis dyker säkert upp nån fler gång
    Hälsningar
    Sonny

  2. Tips:

    Jag gjorde en oljelampa av lite tyg och en 1 liters flaska.
    Den drivs med Matolja (raps) och räcker i all evighet.
    Har den som frostvakt i växthuset !

Lämna en kommentar